10 tips voor succesvol onderhandelen

| Onderhandelen

Wie succesvol wil zijn in een zakelijke omgeving doet er goed aan de nodige  negotiatie skills  te ontwikkelen. Sommige mensen denken dat ze goede onderhandelaars zijn, maar zijn dat in werkelijkheid helemaal niet. Of het nu gaat om het aantrekken van de juiste medewerkers, het regelen van een financiering of het verkopen van een belangrijk project, de kwaliteit van uw  onderhandelingstechnieken  maken steeds het verschil.

Wie succesvol wil zijn in een zakelijke omgeving doet er goed aan de nodige negotiatie skills te ontwikkelen. Sommige mensen denken dat ze goede onderhandelaars zijn, maar zijn dat in werkelijkheid helemaal niet. Of het nu gaat om het aantrekken van de juiste medewerkers, het regelen van een financiering of het verkopen van een belangrijk project, de kwaliteit van uw onderhandelingstechnieken maken steeds het verschil.

1. Een goede voorbereiding is cruciaal. Voer een onderhandeling zonder goede voorbereiding en je hebt al verloren. Begin met jezelf. Zorg ervoor dat u duidelijk weet wat u met het gesprek wilt bereiken. Probeer de behoeften van de andere partij te begrijpen en onderzoek hun sterke en zwakke punten.

2. Besteed aandacht aan de timing. Timing is belangrijk in elke onderhandeling. Nauurlijk u wat u wilt bereiken. Maar probeer niet alles in één keer te willen. Soms is het beter even af te wachten. Te veel aandringen kan een lange-termijnrelatie schade toebrengen. Wacht dus het juiste moment af om je slag te slaan.

3. Laat je ego thuis. De beste onderhandelaars geven er weinig om of ze nu wel of niet krediet krijgen voor een geslaagde deal. Het belangrijkste is het resultaat. Een succesvolle onderhandelaar weet de andere partij het gevoel te geven dat de definitieve overeenkomst hun idee was.

4. Scherp uw luistervaardigheid aan. De beste onderhandelaars zijn vaak stille luisteraars die geduldig anderen aan het woord laten en hen niet onderbreken. Moedig de andere kant aan om eerst te praten en laat niet direct in uw kaarten kijken.

5. Mik hoog. Een ander grondbeginsel van onderhandelen is zo hoog mogelijk in te zetten. Wees niet bang om een hoog doel te stellen, zo lang dat te rechtvaardigen is. Maar stel geen ultimatums: te nemen of te laten is hier niet op zijn plaats.

6. Verwacht compromissen. Denk er aan dat u vroeg of laat wellicht een toegeving moet doen. Probeer op voorhand te bepalen welke toegevingen dat zouden kunnen zijn. Natuurlijk weet de tegenpartij dat ook, dus aanvaard nooit hun eerste aanbod. Zelfs als het is beter dan verhoopt, is het best om beleefd te weigeren. Je weet nooit wat je kunt krijgen.

7. Bied en verwacht engagement. Laat zien dat u zich betrokken voelt en dat de andere partij op u kan rekenen. Verwacht ook hetzelfde engagement van uw onderhandelingspartner. Op deze manier kunnen stevige deals gesloten worden.

8. Laat u niet beïnvloeden door problemen. In de meeste onderhandelingen, probeert de andere partij alle mogelijke redenen op te noemen waarom ze u niet kunnen geven wat u wilt. Laat u niet platwalsen door al die “problemen”. Probeer ze in plaats daarvan op te lossen. Als hun "budget" te laag is, bijvoorbeeld, misschien zijn er misschien andere bronnen om aan de nodige middelen te komen.

9. Blijf bij je principes. Als individu en onderhandelaar, hebt u waarschijnlijk een reeks van leidende principes - waarden u niet wilt ondermijnen. Als de onderhandelingen die grenzen overschrijden, is het misschien beter de onderhandelingen te laten voor wat ze zijn.

10. Sluit af met duidelijke afspraken. Aan het einde van elke vergadering - zelfs als er geen definitief akkoord wordt gevonden – is het belangrijk de besproken punten en eventuele punten van overeenkomst in kaart te brengen. Zorg ervoor dat iedereen het ermee eens is. Maak een verslag op papier en zorg er voor dat er geen speld tussen te krijgen is.

 

Cursus succesvol onderhandelen en negotiatietechnieken