De beste presentatie ooit: wat je moet doen voor, tijdens en na je presentatie

| Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint

publicspeaking.jpg

Geef toe, weinig mensen maken een vreugdedansje omdat ze een presentatie moeten geven en wellicht nog minder mensen kijken uit naar de zoveelste saaie spreker. In tijden waar informatie in overvloed aanwezig is, hebben we des te meer behoefte aan structuur en eenvoud. Dat zijn misschien de twee belangrijkste ingrediënten van een succesvolle presentatie. Hierbij een aantal tips om je volgende presentatie naar een hoger niveau te tillen.

Geef toe, weinig mensen maken een vreugdedansje omdat ze een presentatie moeten geven en wellicht nog minder mensen kijken uit naar de zoveelste saaie spreker.

In tijden waar informatie in overvloed aanwezig is, hebben we des te meer behoefte aan structuur en eenvoud. Dat zijn misschien de twee belangrijkste ingrediënten van een succesvolle presentatie. Hieronder een aantal tips om je volgende presentatie naar een hoger niveau te tillen.

 

 

Voor de presentatie

Leer je technische mogelijkheden en publiek kennen

Een goede presentatie begint bij de voorbereiding ervan. Ga dus alvast naar de plaats van je presentatie. Stel jezelf de volgende vragen: 'Is er een projector beschikbaar?', 'Heb je toegang tot het internet?', 'Is er een laptop ter plaatse?', 'Hoe groot is de ruimte?', 'Wie is mijn publiek?', 'Moet ik mijn presentatie hieraan aanpassen?' …

 

Leer verschillende presentatiesoftware kennen

Hoewel Powerpoint de meest bekende en verspreidde presentatiesoftware is zijn er vele alternatieven die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Prezi en Sliderocket zijn slechts enkele voorbeelden.

Less is more

Een presentatie is geen uitreiking van de Oscars. Overbelast de zintuigen van je publiek niet en hou de focus waar die hoort: op jezelf! Uitpakken met te veel visuele hoogstandjes is not done en zal zowel de aandacht van jezelf als die van het publiek doen afnemen.

 

Tijdens de presentatie

Wees interactief en authentiek

Een goed publiek spreker begint zijn speech vaak met een anekdote. Toeval? Authenticiteit is een belangrijke vaardigheid tijdens het spreken. Speel geen typetje of verzin geen verhalen. Creëer een band met je publiek door jezelf bloot te geven, maar wees ook niet bang zaken aan het publiek te vragen. Op deze manier hou je de aandacht van je publiek erbij. Leer bovendien geen tekst uit het hoofd. Creëer een structuur in je hoofd van wat je wil zeggen, maar vertel dit op een spontane manier aan het publiek. Interactiviteit zorgt wel voor onvoorziene omstandigheden. Ken je dossier of onderwerp dus volledig!

 

Je bent geen stand-up comedian

Aansluitend bij de tip hierboven: wees jezelf! Grapjes tijdens een presentatie liggen niet op een continuüm. Ofwel zijn ze hilarisch, ofwel zeer pijnlijk voor de spreker. Indien het niet in je natuur ligt om grapjes te vertellen gaat de kwaliteit van je presentatie er echt niet op vooruit!

Gebruik de ruimte

Een geeuwend publiek is niet altijd een verveeld publiek. Prikkel de zintuigen tijdens een speech door te bewegen. Maak een wandeling door de zaal of op het podium. Het lijkt onnatuurlijk, maar het is een wereld van verschil voor de toeschouwer. Oefen je presentatie ook in een gelijkaardige ruimte.

Wees zelfzeker

Neem een pose aan die zelfzekerheid uitstraalt: je beide voeten stevig op de grond, schouders recht en je armen los naast het lichaam. Een zelfzekere pose zorgt voor zelfzekerheid en omgekeerd. Bekijk deze video met tips over een goede zelfzekere houding bij een presentatie.

Less is more

Een lange presentatie is vaak ook saai. Vele studies bewijzen dit. Hou je presentaties dus kort en intensief.  Aandachtig luisteren is vermoeiend en kan slechts 20 minuten optimaal gebeuren. Wil je toch wat langer praten of iets meer vertellen? Las een pauze in of eventueel een energizer bij kleine groepen!

Een andere insteek is het laten van stiltes. Een stilte is een krachtige mini-pauze om het publiek rust te bieden en een krachtige gedachte te verwerken.

 

Na je presentatie

 Reflecteer en vraag feedback

Door zelfreflectie en feedback ontdek je jezelf, je talenten en je werkpunten het snelst. Let op: reflectie legt enkel de dingen bloot waarvan je je bewust bent. Feedback kan confronterend zijn, maar des te meer waardevol. Vraag feedback aan iemand die je vertrouwt en doe dit voor je presentatie begint. Op deze manier krijg je de meest betrouwbare info.

 

Meer info: Spreken voor publiek en Presenteren met Powerpoint

 

Auteur:  Bram Van Gyzel