Overtuigend presenteren? Gebruik je body language
Je lichaamstaal zegt vaak meer dan de woorden die je spreekt. Wist je dat meer dan 50% van de impact die je maakt op een publiek gebeurt via je lichaamstaal? Ontdek hoe je een krachtige indruk kunt maken met de juiste houding.
Hoe sterk de inhoud en hoe mooi je woorden ook zijn, als je lichaamstaal niet krachtig en overtuigend is, zakt heel je presentatie als een pudding in elkaar. Je houding en uitstraling zijn een cruciale factor wanneer je een presentatie of uiteenzetting geeft.
Waar moet je op letten om een sterke en blijvende indruk te maken?
Stevige basis
Je verhaal moet staan als een huis gebouwd op stevige fundamenten. Ook jij als spreker hebt een stevige basis nodig: je voeten. Om een zelfzekere indruk te maken ga je met beide voeten stevig op de grond staan. Je voeten staan lichtjes uit elkaar ongeveer ter hoogte van je schouders en wijzen naar voor. Ga zeker niet wiebelen van de ene voet op de andere. Zorg er voor dat je gewicht gelijk verdeeld is over beide voeten. Je bekken is iets naar voor gekanteld en de rug is recht. Op deze manier maak je een ontspannen en toch krachtige indruk op het publiek.
Oogcontact
Nog voor je één woord zegt, is het belangrijk om bewust oogcontact te maken met een aantal mensen in het publiek. Kijk ze rustig aan en laat weten dat je er klaar voor bent. Op deze manier toon je dat je klaar bent voor de presentatie. Laat een aantal seconden stilte voordat je begint te praten, wacht in elk geval totdat de zaal rustig is. Kijk de mensen aan op een open manier en blijf het oogcontact houden tijdens de hele presentatie.
Gebruik je handen
Heel wat sprekers weten niet goed waar ze met hun handen moeten blijven bij een presentatie. Ze vouwen de handen in elkaar wat een gesloten houding geeft en ze houterig of afstandelijk overkomen. Of ze zoeken steun bij een voorwerp zoals een pen of een papier vast te houden. Maar ook dat heeft nadelen: onbewust ga je misschien met het voorwerp spelen zodat de aandacht wordt afgeleid en als je stress hebt, gaat het papier in je handen trillen maak je de zaak alleen nog maar erger. Wat kan je dan beter doen? Hou je handen gewoon ontspannen naast je lichaam. En gebruik ze vervolgens om je verhaal kracht bij te zetten. Toon daarbij zo veel mogelijk je handpalmen aan het publiek. Op deze manier zeggen je handen ‘welkom’ en ‘ik heb niets te verbergen’. Dit zorgt voor een open houding. Denk eraan: gebaren maken een voordracht levendig. Je handen horen niet in je zakken en ook niet op de rug. Toon en gebruik ze actief om je verhaal te ondersteunen.
Dicht bij het publiek
Ga naar uw publiek toe, en wel letterlijk. Probeer zo dicht mogelijk bij uw publiek te blijven. Hoe verder je van het publiek staat hoe groter de barrière wordt, letterlijk én figuurlijk. Wil je een sterke indruk maken, verklein dan de afstand tussen jou en je toehoorders. Sta bij het begin en het einde van je presentatie vooraan in het midden van de ruimte. Tijdens de presentatie kan je afwisselen en je verplaatsen naar de linker- en de rechterkant van de zaal. Blijf hierbij het publiek aankijken en buig je lichaam lichtjes naar voor. Op deze manier schep je een band en word je als het ware onderdeel van het publiek.
Meer info: spreken voor publiek