Creatief (online) presenteren zonder PowerPoint

| Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, storytelling

liespresentatiecam.jpg

Een originele presentatie geven zonder obligate PowerPoint? Met deze tips verlos je jezelf en je publiek van saaie slides en focus je op waar het echt om draait: het overbrengen van informatie én het inspireren van je publiek.

Eén belangrijk pluspunt is alvast dat je de tijd en energie die je anders in het maken van PowerPoint slides nu in de voorbereiding en de opbouw van je verhaal kunt stoppen.

1. Begin met een goede voorbereiding

Het verhaal en je boodschap staan centraal en net omdat je geen afleiding hebt van een PowerPoint gaat de focus nog meer liggen op wat je je publiek vertelt. Je verhaal moet dus staan als een huis. En dat begint bij een goede voorbereiding. Lees hier hoe je best je presentatie kan voorbereiden.

2. Maak een heldere structuur

Een sterke presentatie heeft een duidelijke en eenvoudige structuur. Als je verhaal rommelig in elkaar zit, zal je publiek snel de interesse verliezen en dat wil je toch niet? Een beproefd recept is je te beperken tot maximum 3 kernboodschappen. Bouw rond die 3 elementen je verhaal op. Bekijk deze video voor meer inspiratie. 

3. Inspireer je publiek met storytelling

Verhalen brengen mensen in beweging. Storytelling is daarom een effectief middel om je presentatie levendig te maken, jouw ideeën krachtig naar voor te brengen en je publiek te inspireren. Een goed opgebouwd verhaal blijft ook veel langer in het geheugen hangen dan droge opsommingen, statistieken, feiten of cijfers. Succesvolle sprekers zoals Obama, Clinton en Steve Jobs gebruiken verhalen om via storytelling hun boodschap over te brengen. Lees hier hoe je storytelling kan gebruiken in je presentatie.


4. Beheers de stress

Zenuwen zijn heel normaal als je gaat presenteren. Zeker als je niet kan terugvallen op slides is het mogelijk dat de schrik je om het hart slaat als je plots de draad kwijt raakt. Geen paniek. Er zijn verschillende methodes en technieken om presentatiestress te beheersen en met zelfvertrouwen je publiek toe te spreken. Lees hier hoe je omgaat met spreekangst.


5. Eindig met een sterke afsluiter

Er zijn 2 momenten in een presentatie waarbij de aandacht van het publiek het grootst is: het begin en het einde van je presentatie. Zorg er dus voor dat je presentatie een krachtige start en een sterk einde hebben. Denk eraan dat de laatste woorden die je spreekt het langst blijven hangen. Sluit dus niet af met “Dit was het dan” of “Bedankt voor uw aandacht”. Hoe moet het dan wel? Lees hier de tips om een presentatie sterk te eindigen.


Deze tips in de praktijk toepassen? Schrijf je in voor één van deze live of online workshops: