Tips voor een sterke online presentatie

| online presentatie

online-presentatie.jpg

Heb je wel eens stiekem een e-mail beantwoord, Whatsapp berichtjes gestuurd of je Facebook gecheckt, terwijl je naar een online presentatie "keek"?  Ongetwijfeld wel. En je bent niet alleen. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat we bij online presentaties vaak bezig zijn met tal van andere activiteiten zoals het werk (65%), je smartphone  (55%), tot zelfs online winkelen (21%).

Wanneer je online presenteert, is de grote uitdaging de aandacht van je publiek er bij te houden. Wat vaak werkt in live presentaties, vertaalt zich niet altijd naar een virtueel publiek. Hoe krijg je meer impact en win je de strijd met deze online stoorzenders? The show must go on(line)!

Hierbij 5 tips om ervoor te zorgen dat je publiek focust op jouw presentatie en niet op hun e-mail.

Tip 1: Hou het kort en krachtig

Onze aandachtsboog is online veel korter dan tijdens fysieke presentaties. Gemiddeld kunnen we ons ongeveer 10 minuten concentreren tijdens een presentatie. Dus kan je twee dingen doen: je presentatie zo beknopt mogelijk houden én je publiek verrassen door interactie in te bouwen.

Denk vooraf na over het doel van je presentatie en focus op het gewenste resultaat, niet op de details. Schrap alles wat niet van vitaal belang is en verval niet in details. Idealiter duurt je presentatie maximum een half uur. Beter een kortere presentatie die impact maakt, dan een lange aaneenschakeling van saaie slides.

2. Zorg voor interactie

Stel een vraag, laat deelnemers reageren, start een discussie, deel een opmerkelijk inzicht, maak een grapje… Omwille van de fysieke afstand tussen jou en je publiek is het veel moeilijker om te zien wat mensen van je verhaal vinden, of ze vragen hebben, of het duidelijk is. Las daarom regelmatig een moment in om je toehoorders te betrekken. 

Bij Zoom en sommige andere platformen kan je bijvoorbeeld een poll lanceren. Of reacties toelaten via de chat. Activeer je publiek. Je toehoorders zullen je dankbaar zijn en zich meer betrokken voelen bij wat jij te vertellen hebt.

3. Iedereen de camera’s aan!

Bij een online presentatie zet je uiteraard zelf je camera aan, maar laat - indien mogelijk - je toehoorders ook hun camera aanzetten. Het is niet alleen veel aangenamer om de deelnemers effectief te zien, je kan bovendien op die manier ook beter inspelen op hun reacties. Het is een feit: je eigen presentatie skills verbeteren als je visueel contact kunt maken met je publiek.

Zorg ook dat je zelf optimaal in beeld komt en dat je toehoorders niet alleen je PowerPoint presentatie zien en enkel je stem horen. Switch je camera zo nu en dan naar full screen. Ook dat zorgt voor meer betrokkenheid. Let ook op de verlichting. Ga bijvoorbeeld niet voor een raam zitten, omdat je dan volledig in het licht verdwijnt. Met deze tips zorg je ervoor dat je er perfect uitziet voor de camera.

Tip 4: Maak visuele pareltjes

Het menselijk brein is vooral getriggerd door wat het ziet. Besteed dus wat extra tijd en moeite om ervoor te zorgen dat je publiek een aantrekkelijke presentatie krijgt voorgeschoteld. En dat betekent minder tekst en meer beelden. Ga voor kwalitatief beeldmateriaal dat je boodschap ondersteunt en bovendien de nieuwsgierigheid prikkelt. Je presentatie wordt daardoor boeiender, en zal langer blijven hangen. Mooie en rechtenvrije beelden vind je hier.

Ga zeker niet presenteren in de bewerkingsmodus, maar gebruik de presentatiemodus. Presenteren in de bewerkingsmodus is het meest amateuristische wat je kan doen. Het is gewoon slordig. Vermijd ook complexe animaties. Wanneer de internetverbinding niet optimaal is, ziet je publiek misschien niet de vloeiende animatie waar je zo hard aan gewerkt hebt. Bespaar jezelf de moeite en hou het eenvoudig.

Tip 5: Doe aan storytelling

Mensen houden van verhalen. Zeker in deze tijden van virtuele meetings en communicatie op afstand. Het is verbindend en aangenaam om te luisteren naar iemand die met passie en enthousiasme vertelt. Verhalen werken inspirerend en zorgen voor een hogere aandacht. Storytelling is niet alleen een manier om het publiek te inspireren, het is een uitstekend hulpmiddel om je ideeën op een krachtige manier te presenteren.

Bonus tip

Het mooie van het geven van online presentaties is dat je op voorhand thuis kunt oefenen en daarbij gebruik maken van de schermopname functie. Neem dus je presentatie op video op, zodat je deze achteraf kunt doornemen en je manier van presenteren kunt bijsturen. Let vooral op je lichaamstaal, oogcontact, stemgebruik en of je binnen de tijdslimiet blijft.

Meer info: Cursus Online Presenteren