Veerkracht ontwikkelen op het werk
Voor velen is geen dag op het werk hetzelfde. Dat zorgt voor de nodige afwisseling, maar gaat vaak ook gepaard met stress en onzekerheid. Burn-outs zijn al lang geen taboe meer en kunnen op elk moment in je carrière onverwacht de kop op steken. Er zijn ook mensen die juist beter presteren in een stressvolle periode.
Hoe doen zij dat toch? Door het ontwikkelen van focus en een positieve mindset slagen ze erin om uitdagingen en veranderingen met meer kracht en controle te overwinnen.
Het ontwikkelen van veerkracht of mentale weerbaarheid heeft voor iedereen nut. En dat start in de eerste plaats met zelfreflectie en zelfbewustzijn. Je bewust worden van je sterktes en deze eigenschappen verder ontwikkelen. Maar ook je zwaktes, uitdagingen en blinde vlekken onder ogen zien en hiermee aan de slag gaan.
Wat is veerkracht?
De oorsprong van veerkracht dateert uit de sportwereld van de jarig tachtig. Daar werd veerkracht omschreven als het vermogen om altijd op het hoogste niveau te blijven draaien. Hiermee werd vooral de mentale weerbaarheid van de sporter bedoeld. Je had als sporter dus veerkracht als je na grote tegenslagen of druk toch overeind bleef in je carrière.
De term veerkracht werd geleend door de bedrijfswereld waar dit een essentieel onderdeel is van een gezond en bloeiend team. Onderzoek toont aan dat veerkrachtige mensen beter omgaan met uitdagingen, meer flexibiliteit tonen, duurzame resultaten bereiken en beter omgaan met stress of verandering op de werkplek. Ze presteren effectiever, staan positiever in het leven en voelen zich meer betrokken bij hun werk.
Sommige mensen putten extra motivatie uit fouten en worden productiever om deze recht te zetten. Anderen zitten dan weer in zak en as en verliezen de moed. Maak je vooral geen zorgen als je jezelf herkent in dat laatste scenario. Veerkracht is iets wat je kan ontwikkelen.
Uit welke aspecten bestaat mentale weerbaarheid?
Mentale weerbaarheid of veerkracht op het werk valt uiteen in 5 verschillende deelaspecten:
Passie – Een passie hebben voor je werk, is geen constante. Veerkracht helpt je om de momenten te overbruggen wanneer de motivatie zoek is.
(Werk)relaties – Een goed sociaal netwerk en vrienden en collega’s hebben waar je kunt op terugvallen is een niet te onderschatten deel van mentale weerbaarheid.
Toekomstgerichtheid – Wanneer het druk wordt op het werk of je hebt geen motivatie meer, verlies je soms de lange termijn uit het oog. Door jezelf weerbaar te maken is je blik gericht op de toekomst waar je motivatie uit kunt putten.
Fysieke gezondheid – Een goede fysieke gezondheid is een belangrijk aspect van mentaal weerbaarheid. Je gezondheid heeft een invloed op alles wat je doet. Zelfs kleine zaken zoals een tijdelijk slaaptekort kunnen een gigantische impact hebben op je gemoed.
Mentale gezondheid – De mentale gezondheid vormt het belangrijkste aspect van mentale weerbaarheid. Als je je goed in je vel voelt, blijf je je emoties beter de baas, ook als er tegenslagen zijn. Je houdt gemakkelijker de goede momenten in het achterhoofd en hebt oog voor de periode die komt na een stressvolle tijd.
Wat zijn de voordelen van het opbouwen van veerkracht?
Wanneer je geconfronteerd wordt met een hoge werkdruk of als je het gevoel hebt dat werk je leven overneemt, dan riskeer je je passie voor je job te verliezen. Je gedachten dwalen af en je kan jezelf niet langer motiveren om je toe te leggen op je carrière. Dit resulteert op lange termijn vaak in een burn-out. Wanneer de veerkracht verbetert van jezelf en je collega's, helpt dit je om gemotiveerd te blijven voor je job.
2. Omgaan met uitdagingen en stress
Niet veerkrachtig zijn kan ertoe leiden dat je niet de juiste beslissingen neemt en meer stress ervaart op het werk. Dit kan ook een sterke invloed op je privéleven hebben als je moeite hebt om deze stress van je af te schudden. Veerkracht ontwikkelen helpt je om het hoofd koel te houden, productiever te zijn en gerichter te werken.
3. Betere communicatie met collega’s
Wanneer iedereen rationeel kan handelen wordt het teamwerk en de communicatie met de collega’s beter. Deze open communicatie zorgt voor een betere groepssfeer en voorkomt dat er woordenwisselingen vallen door de opgestapelde druk die mensen ervaren. Dit helpt je om doelen te bereiken en uitdagingen op het werk de baas te kunnen als groep.
Veerkracht helpt je om de focus te bewaren. Door gemotiveerd en gericht te kunnen werken in plaats van te piekeren en te overdenken kan je zelf sneller over een moeilijke periode op het werk zetten.
Hoe de veerkracht ontwikkelen op het werk?
Op het werk hebben jij of je collega’s er alleen maar voordeel bij om sterk mentaal weerbaar te zijn. Er zijn enkele eenvoudige manieren hoe je snel een betere bedrijfscultuur kunt ontwikkelen en promoten.
1. Focus op zelfmotivatie
Een bonus geven als de productiviteit naar omhoog gaat of als een moeilijk project succesvol wordt afgesloten is slechts een tijdelijke stimulans. Als je mensen opleidt en kennis bijbrengt over zelfmotivatie, kunnen ze daar gedurende hun hele carrière de vruchten van plukken.
Zelfmotivatie kun je onder meer stimuleren door duidelijke targets voorop te stellen. In plaats van pieken te creëren met bijvoorbeeld eenmalige bonussen, zorg je met constructieve feedback, relevante opleidingen en gepaste beloningen voor een bestendige aanpak om de motivatie te behouden.
2. Toekomstgerichte blik
Door vooral naar directe resultaten te kijken, gaat de langetermijnvisie verloren. Het is belangrijk dat er in je bedrijf een sterke focus ligt op groei en ontwikkeling. Niet enkel voor de expansie van je onderneming, maar ook om te groeien op persoonlijk vlak en in team. Hierdoor ontstaat er een mindset die je op een gezonde en kalme manier laat omgaan met onverwachte uitdagingen of problemen. Door een open bedrijfscultuur te creëren, waarbij iedereen aan een zeil trekt en een gezamenlijk doel heeft, realiseer je een lange termijn mindset.
3. Investeren in teambuilding
Wanneer de druk even te veel wordt, is een sterk team dat elkaar onvoorwaardelijk steunt en bijspringt waar nodig, goud waard. Dit wil niet zeggen dat je met iedereen even goede vrienden hoeft te zijn, maar wel dat er een positieve sfeer wordt gecreëerd waar plaats is voor constructieve feedback.
Om een hecht team te krijgen is het belangrijk dat jongere teamleden kunnen terugvallen op ervaren collega’s met meer anciënniteit. Deze oudere collega’s moeten dan weer kunnen rekenen op de leergierigheid van de nieuwe collega’s. Dit doe je door slechte relaties kordaat aan te pakken, recht voor de raap te zijn en onderliggende problemen te benoemen.
4. Mentale en fysieke gezondheid
Een van de beste manieren om weerbaarder te worden op het werk is om oog te hebben voor de mentale en fysieke gezondheid van jezelf en collega’s. Om dit te bereiken kan je een gezonde work-life balance nastreven en je werk- en privéleven gescheiden houden.
Het is belangrijk dat mensen niet met werk naar huis keren en dat momenten van vrije tijd ook daadwerkelijk fungeren als vrije tijd. Door dit onderscheid niet te maken raken mensen zowel mentaal als fysiek vermoeid, wat een invloed heeft op de productiviteit en gezondheid.
Hoe een opleiding kan helpen om mentaal weerbaar te worden
Zonder voorkennis of ervaring te beginnen met veerkracht en mentale weerbaarheid voor jezelf of een team te ontwikkelen is een helse karwei. Workshops die inzichten en technieken pasklaar op maat van je organisatie aanreiken, kunnen dit gebrek aan kennis en ervaring eenvoudig overbruggen.
Wil je aan de slag, met professionele hulp? Dit kan in de opleiding veerkracht en mentale weerbaarheid.
Deze praktijkgerichte opleiding zorgt voor sterkere en weerbare teams. Het is de ideale manier om effectief een positieve verandering op de werkvloer teweeg te brengen waar mensen kunnen omgaan met stress en uitdagingen kunnen omvormen tot kansen.
-> Meer info over deze veerkracht workshop.