Problemen oplossen: verander je mindset

| Analytisch denken

analytisch-denken.jpg

Vastlopen bij het oplossen van problemen is frustrerend. Maar wat als er een manier is om doorbraakoplossingen te vinden? In deze blogpost ontdek je twee krachtige denkmethoden: analytisch denken en systeemdenken. We delen ook praktische manieren om je denkvermogen te versterken en je brein optimaal te benutten. En ontdek hoe 'Design Thinking' deze concepten combineert voor creatieve resultaten.

Je mindset vormt de basis van hoe je naar problemen kijkt en hoe je ermee omgaat. Een vaste mindset, waarbij je gelooft dat je vaardigheden en intelligentie vastliggen, kan je beperken in het vinden van creatieve en innovatieve oplossingen. Daarentegen opent een groeimindset de deur naar mogelijkheden en nieuwe perspectieven. Door te geloven dat je kunt leren, groeien en je vaardigheden kunt ontwikkelen, ontstaat er ruimte voor een effectievere probleemoplossing.

Een van de eerste stappen om je mindset te veranderen, is het verleggen van je perspectief. Dit betekent dat je bewust kiest om problemen te zien als kansen voor groei en ontwikkeling. In plaats van vast te blijven zitten in negativiteit of angst, kun je jezelf uitdagen om anders te denken. Stel jezelf vragen zoals: "Wat kan ik leren van deze situatie?" of "Hoe kan ik deze uitdaging omzetten in een kans?" Door je perspectief te veranderen, verschuif je de focus van het probleem naar mogelijke oplossingen.

Hierbij kan je de volgende methodes gebruiken:

I. Analytisch denken

Analytisch denken is ideaal om complexe problemen in hapklare brokken te splitsen. Zo ontdek je patronen en kan je de essentiële elementen ontdekken. Stel dat je een inefficiënt productieproces wilt verbeteren. Analytisch denken helpt je om de bottlenecks te identificeren, data te analyseren en gerichte oplossingen te bedenken voor elke stap in het proces.

Het e-commercebedrijf Coolblue worstelde op een bepaald moment met een hoog percentage verlaten winkelwagentjes op hun website. Via analytisch denken, kon het bedrijf de data van hun website analyseren om patronen en trends te ontdekken die aan de oorzaak lagen van het voortijdig afbreken van de aankoopintentie. Zo kwamen ze exact te weten op welke pagina's de meeste bezoekers afhaakten en welke specifieke producten het vaakst werden achtergelaten. Met deze inzichten kwamen ze tot gerichte oplossingen, zoals een eenvoudiger afrekenproces, het bieden van kortingen op achtergelaten items en het helder herschrijven van de informatie op de productpagina's.

II. Systeemdenken

Je kan nog een stap verder gaan met systeemdenken. Hierbij omarm je een holistisch perspectief om beter de onderlinge relaties en complexe dynamiek van een probleem te begrijpen. Stel dat je duurzame stadsontwikkeling wilt bevorderen. Systeemdenken helpt je om de interacties tussen mobiliteit, energie, infrastructuur en milieu te begrijpen. Zo kun je oplossingen ontwerpen die een balans creëren tussen economische groei en milieubehoud.

Bedrijven zoals Google passen systeemdenken toe op hun organisatiecultuur en teamwork.

Google vormt cross-functionele teams met diverse achtergronden en vaardigheden om samen te werken aan projecten. Dit helpt bij het doorbreken van silo's en creëert een cultuur waarin kennis en expertise vrij kunnen stromen. Google moedigt deze teams aan om te experimenteren en te leren van successen en mislukkingen.

Google begrijpt gewoon erg goed dat individuen en teams onderling verbonden zijn en dat hun gedrag en de kwaliteit van hun communicatie de prestaties en productiviteit sterk kunnen beïnvloeden. Resultaat: een cultuur van continue verbetering en samenwerking. 

Systeemdenken kan worden toegepast op vele niveaus en in verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Hierdoor kan je  complexe situaties beter begrijpen en duurzame oplossingen ontwikkelen. 

III. Versterk je creatief denkvermogen

Je denkkracht kan je sterker maken door vragen te stellen, nieuwsgierigheid te stimuleren en creativiteit aan te wakkeren. Je brein heeft uitdaging nodig. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of volg een cursus houtbewerking. Door totaal nieuwe vaardigheden te leren vergroot je je vermogen om innovatieve oplossingen te bedenken en complexe problemen aan te pakken. Je brein is als een spier. Door het te voeden en te trainen, benut je je volledige potentieel.

V. 'Design Thinking'

De ultieme stap is het combineren van analytisch denken, systeemdenken en creativiteit. Dit noemen we ook wel 'Design Thinking'. Design Thinking houdt bij het hele verhaal ook rekening met de eindgebruiker. .

Toen HelloFresh hun mobiele app wilde vernieuwen, gebruikten ze Design Thinking om de gebruikservaring te verbeteren. Het team richtte zich niet alleen op de technische aspecten maar probeerde ook de behoeften en uitdagingen van de gebruikers beter te begrijpen. Via interviews, observaties en experience tests kregen ze een duidelijk beeld van hoe de ideale app er moest uitzien. Vervolgens kon het team ideeën genereren, prototypes maken en deze testen met gebruikers. Op basis van feedback op de ontwerpen en prototypes konden ze de app verfijnen en optimaliseren om een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden.

Ook bij autofabrikant Tesla is Design Thinking geen onbekende. Dankzij Design Thinking slaagde Tesla er in het Supercharger-netwerk te ontwikkelen, de super snellaadstations die gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Wat HelloFresh en Tesla doen, kan ook binnen jouw bedrijf of organisatie. Via analytisch denken en systeemdenken krijg je grip op complexiteit en ontdek je creatieve oplossingen. Jij kan de eerste stap zetten. Het begint bij je mindset.

Meer info over deze breinstimulerende opleidingen: