Koen Callaerts: “Op zoek naar happy campers!”

| Train de Trainer

koencallaerts.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het 10 de handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren. Het leek ons een leuke aanleiding om onze ervaren trainers zelf eens aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Vandaag richten we de schijnwerpers op een collega die zichzelf een Breinpiraat noemt: Koen Callaerts.

Koen Callaerts: “Elke training is voor mij een speelveld. Ik bepaal als spelverdeler de regels en het kader. Scoren doe ik niet, dat is voorbestemd voor de spelers.

De cursisten nemen een van deze rollen in:

  1. Deelnemer
  2. Toeschouwer
  3. Journalist

De meesten nemen actief deel, maar kunnen op sommige momenten ook even uit de oefeningen stappen en toeschouwer worden. Dat is een natuurlijk proces. Die passievelingen of ‘journalisten’ geven voortdurend feedback en commentaar, vanop de zijlijn.

 Als trainer moet je de duidelijke keuze maken voor wie je speelt. Beginnende trainers hebben vaak de neiging om iedereen te willen ‘pleasen’ en op elk moment positieve pers te willen halen. Het spreekt voor zich dat je verder komt, door niet de hele tijd aandacht te besteden aan de ‘journalisten’, want dat werkt nefast voor de rest van de groep. Gaandeweg leer je dat je je focus beter op de andere spelers legt.

Het brein als rode draad

 Zelf werkte ik heel lang in de Verkoop: van vertegenwoordiger tot sales & export manager, in diverse sectoren. Het ene jaar verkocht ik omsnoeringsmateriaal, het volgende jaar parasols voor de horeca. Op een bepaald moment had ik door dat dit niet een dagelijkse besteding was waar ik blij van werd. Ik maakte een switch en specialiseerde mij als CRM-consultant.  En dan heb ik het niet over een softwareprogramma, maar over manieren om informatie van klanten bij te houden en op een goeie manier in te zetten. Via die omweg leerde ik zelf ook veel bij over hoe ons brein werkt. Voor ik het wist, gaf ik een opleiding Mindmapping en Geheugentechnieken.

De rode draad in mijn opleidingen blijft ‘het brein’ en de ‘mindset’. Via zelfstudie en diverse opleidingen rond systeemdenken, NLP (Neurolinguïstisch Programmeren) en coaching verdiepte ik me in de wondere wereld van de neuroscience based principles. Die zitten nu verweven in al mijn opleidingen rond communicatie en leiderschap. Ik noem me ook graag een Breinpiraat. J

Mijn eerste training was een rollercoaster. De eerste minuten verliepen aarzelend, maar gaandeweg begon ik er plezier in te krijgen. Het deelnemersveld was content en ik ook. Happy campers in de zaal en ik reed naar huis met een brede glimlach op mijn gezicht.”