De beste time management boeken

| Time management

timeboek.jpg

Lies Martens, trainer time management bij Expert Academy, deelt haar boekentips. Ze kiest voor een mix van inzicht, inspiratie en kennis. Dit zijn de boeken die ze meeneemt naar elke workshop. Stuk voor stuk pareltjes op het vlak van productiviteit, planning en tijdwinst. We grasduinen in de persoonlijke time managent bibliotheek van Lies Martens.

Lies Martens: "Bij elke training neem ik een stapel van de beste time management boeken mee. Dat is altijd een groot succes, deelnemers snuisteren er graag in en ik geef als trainer op die manier een extra kader aan de dingen die ik vertel tijdens de workshop.

Dit zijn de grootste aanraders:

Never check email in the morning - Julie Morgenstern 

never check mail

Wanneer je je dag start met je mailbox te openen, gooi je je eigen to-do-lijstje zo goed als zeker in de prullenmand. Je inbox is namelijk de to-do-lijst van andere mensen.

En als je die eerst gaat bedienen, zeg je ‘neen’ tegen jezelf. Terwijl je eigenlijk best je dag kan beginnen met bijvoorbeeld een uur geconcentreerd werk, zonder dat je mailbox aan staat. Supergoed boek, met naast dit inzicht nog tientallen andere tips!
 

Deep work - Cal Newport 

deep work

Hoe slaag je erin geconcentreerd door te werken? Ook hier speelt het ‘neen’-zeggen aan anderen een belangrijke rol. En dat durven veel mensen niet. Of ze weten niet goed hoe ze dat vriendelijk kunnen communiceren aan de collega’s of klanten. 

De focus ligt hier vooral op het belang van communicatie in Time Management. Het is niet zo maar wat trucjes of methodes toepassen, het is vooral goed communiceren met anderen. En daar gaat dit schitterend boek over.
 

Getting things done - David Allen

getting things done

Een klassieker, waar heel veel trainers zich op baseren. Toch ben ik kritisch tegenover dit model. David Allen pleit voor de ‘2-minuten-regel’: als het maar 2 minuten duurt om het op te lossen of af te werken, doe het dan meteen.

Dat gaat regelrecht in tegen de Wet van Carlson die net zegt dat je op die manier een zaagblad-effect krijgt: voortdurend je eigen werk onderbreken, zelfs door kleine taakjes van 2 minuten, is nefast voor je concentratie.

Je moet die regel dus goed interpreteren: alleen als je al met kleine prutswerkjes bezig bent, dàn mag je ook andere kleine onderbrekingen ertussen nemen. Niet tijdens ‘Deep Work’.
 

Lies Martens: "Ik denk dat je hiermee al een heel eind komt.Vrij veel time management boeken focussen ook op gedrag en denkpatronen: perfectionisme, piekergedrag…. Dat zijn allemaal gedragingen die zorgen voor tijdverlies en inefficiënt werken. Voor veel mensen in mijn trainingen is dit een echte eye-opener. Vaak hoor ik ook: ‘Dit moet ik kopen voor mijn partner!’"

Time management is dus veel meer dan een methode om efficiënter te werken: het is vooral zelfinzicht. En dat is voor elke deelnemer anders. Daarom ook dit scala aan boeken. 

time management

Download het handboek 'Time Management - Baas over je eigen tijd'


Onmisbare tips en technieken voor meer productiviteit en een sterk en efficiënt systeem om resultaatgerichter en efficiënter aan de slag te gaan.