Mindmapping
Over de opleiding
Een artikel samenvatten? Een nieuwe presentatie bedenken? Notities maken tijdens een meeting? Het kan allemaal veel efficiënter met behulp van een grafisch schema of mindmap. Mindmapping is een techniek waarmee je informatie sneller kunt verwerken en het volledige potentieel van je brein kunt benutten. Door mindmapping toe te passen, kun je creatiever en vooral veel productiever te werk gaan.
Heb je soms het gevoel dat je de draad kwijtraakt in de constante stroom van informatie die op je afkomt? E-mails, dossiers, vakliteratuur, nota's... Of moet je zoveel interessante en noodzakelijke informatie doorgeven aan anderen dat het moeilijk is om hoofd- en bijzaken te onderscheiden? Misschien verlies je af en toe het overzicht en zie je door de bomen het bos niet meer.
Met mindmapping wordt dit allemaal veel efficiënter. Je kunt met minder energie- en tijdverlies werken door informatie op een gestructureerde en visuele manier te organiseren. Mindmapping helpt je ook om je klassieke denkpatronen te doorbreken en je brein creatiever in te zetten, waardoor je nieuwe perspectieven en oplossingen kunt ontdekken.
Mindmappen is een creatieve en visuele manier om informatie te ordenen en ideeën te genereren. Het concept is ontwikkeld door Tony Buzan in de jaren '70 en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire techniek in onderwijs, bedrijfsleven en persoonlijke ontwikkeling. Een mindmap begint met een centraal thema of idee, van waaruit vertakkingen ontstaan naar subthema's, begrippen en associaties. Deze techniek maakt gebruik van kleuren, symbolen en beelden om de informatie beter te structureren en te onthouden.
Hoe werkt mindmappen?
Start met het centrale thema: Schrijf het hoofdidee of onderwerp in het midden van een leeg vel papier en omcirkel het.
Voeg hoofdtakken toe: Teken lijnen vanuit het centrale thema naar de belangrijkste subthema's of hoofdzaken. Gebruik hiervoor verschillende kleuren om onderscheid te maken.
Werk met subvertakkingen: Vanuit de hoofdtakken teken je weer nieuwe lijnen naar meer gedetailleerde informatie of gerelateerde ideeën.
Gebruik afbeeldingen en symbolen: Voeg waar mogelijk afbeeldingen, pictogrammen en symbolen toe. Dit maakt je mindmap visueel aantrekkelijker en makkelijker te onthouden.
Kleurgebruik: Gebruik verschillende kleuren om verschillende takken en subcategorieën aan te geven. Dit helpt om structuur aan te brengen en informatie beter te onderscheiden.
Maak het persoonlijk: Jouw mindmap hoeft niet perfect of symmetrisch te zijn. Het gaat erom dat jij de informatie begrijpt en kunt onthouden.
Wat is de bedoeling van een mindmap?
Een mindmap helpt je om op een gestructureerde manier na te denken, informatie te ordenen en ideeën te genereren. Het is een krachtig hulpmiddel voor brainstormsessies, notities maken, plannen, en problemen oplossen. Door de visuele opzet worden beide hersenhelften aangesproken: de logische, analytische linkerhelft en de creatieve, intuïtieve rechterhelft. Dit zorgt voor een holistisch beeld van het onderwerp en bevordert diepere en bredere inzichten.
Waarvoor kan je mindmapping gebruiken?
- Brainstormen: Ideaal voor het genereren van nieuwe ideeën en het vinden van creatieve oplossingen.
- Plannen en organiseren: Helpt bij het structureren van projecten, evenementen, of dagelijkse taken.
- Notities maken: Een effectieve manier om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen, lezingen of studiesessies.
- Probleemoplossing: Maakt het eenvoudiger om complexe problemen te analyseren en mogelijke oplossingen te visualiseren.
- Presentaties voorbereiden: Een handig hulpmiddel om de inhoud van je presentatie te organiseren en overzichtelijk te maken.
Mindmappen is een veelzijdige techniek die je helpt om je gedachten te ordenen en je creativiteit de vrije loop te laten
Programma
- Hoe breinvriendelijk werken? Maak zelf je eerste Mindmaps
- Synergie van de linker- en rechterhersenhelft
- Organiseer je werk en je ideeën met de Mindmap-principes: rapporten of memo's schrijven, voorbereiden van vergaderingen of presentaties, plannen van projecten, oplossen van problemen ...
- Mindmapping als methode om informatie sneller en efficiënter te verwerken: interviews, vergaderingen, lectuur, rapporten, meetings...
- Zet je eigen project in Mindmap
- Mindmaping als instrument bij presentaties en lezingen
Op het einde van deze cursus stap je buiten met je zelfgemaakte mindmaps.
Doelgroep
Met deze training richten we ons tot iedereen, met welke opleiding of ervaring ook, die het leervermogen, het geheugen, de creativiteit, de nieuwsgierigheid en het algemeen zelfvertrouwen een frisse opknapbeurt wil geven.
Aanpak
In deze interactieve workshop ga je direct zelf aan de slag met mindmapping. Je leert snel de eenvoudige basisregels om effectieve mindmaps te maken door middel van concrete cases en oefeningen.
Je ontdekt hoe je optimaal structuur kunt aanbrengen door gebruik te maken van sleutelwoorden en beelden als visuele ankerpunten. Daarnaast leer je hoe je verbanden kunt leggen tussen verschillende mindmaps, zodat je extra informatie kunt ontsluiten en nieuwe inzichten kunt verkrijgen. Door deze aanpak krijg je een krachtig hulpmiddel in handen om informatie efficiënter te verwerken en creatiever te denken.
Mogelijke trainers
Resultaten
Dankzij deze resultaatgerichte training slaag je erin om:
- Met minder moeite structuur aan te brengen in de overvloed aan informatie.
- Sneller notities te nemen.
- Makkelijker te onthouden wat belangrijk is.
- Eenvoudiger hoofd- en bijzaken te onderscheiden.
- Efficiënter informatie over te dragen.
Voorafgaand aan de training is er een schriftelijke intake voorzien, zodat de inhoud van de training maximaal kan worden afgestemd op jouw behoeften en verwachtingen.